183 Door Oefening Sterk #Wordfeud

Sporten is niks voor mij. Ik vind het niet leuk. Ik ben er ook niet goed in. Dat zal er alles mee te maken hebben, want ik vind het wel leuk om te winnen en kan ook genieten van grote sportoverwinningen. Ik zie ook wat het met mensen doet wanneer ze winnen. Maar als je teveel verliest gaat de aardigheid er snel af. Ik loop wel hard, maar alleen als ik haast heb en dat komt eigenlijk niet voor. Liever pak ik de fiets voor de frisse lucht, maar ook echt niet vaak en het liefst zit in ontspannen in de auto. Een zegen voor de mensheid. De marathon vind ik met de auto al een heel eind, laat staan op de fiets. Ik heb begrepen dat er mensen zijn die die afstand lopen, maar daar is het menslijk lichaam niet op gemaakt. Dat bewijzen zij zelf door eindeloos te moeten oefenen voor ze zover zijn en dan nog valt menigeen uit of af of dood neer. Gelukkig leven wij in een vrij land, waarin ieder mag rennen waarheen hij wil. Ik hou me liever bij de feiten.

Ik ben ook niet opgegroeid met sport, behalve dammen en schaken en scrabbelen en sjoelen, dat deden we wel. Op de vliering van ons huis in Rotterdam vond ik ooit oude kromgetrokken houten tennisrackets in trapeziumklemmen om het kromtrekken tegen te gaan, met mooie vleugelmoeren vastgezet. Er moet een tijd geweest zijn dat sporten in ons gezin wel usance was, maar ik heb daar verder niets van ervaren. En over sport werd ook niet gesproken. Dat is wel opmerkelijk, want de Statenbijbel puilde uit van de turndiploma’s van mijn vader, die hij met zijn broer aan de rekstok bijeengeslingerd had op de Christelijke Gymnastiekvereniging Door Oefening Sterk Sappemeer, in de jaren voor de oorlog. Mijn broers zijn wat sportiever dan ik. Houden van fietsen en hardlopen en zwemmen en duiken en al die andere onzin.

De enige sport die ik leuk vind is jagen. Een echt mannelijke sport. Je kan jagen op de koning, op de promotie van een pion, een dam, of op hertjes of onschuldige konijntjes, maar je kan ook jagen op het langste woord, het mooiste woord of het woord met de meeste punten, of op de eindzege. Vroeger heette dat Scrabble of Boardscript, maar nu is het Wordfeud wat de klok slaat en bijna iedereen doet het. Ik heb een paar keer met veel plezier meegedaan met het WK off line Wordfeud in Monnickendam en nu zit ik weer midden in de on line Wordfeud Leage of Honour. Ik ben net begonnen in de negende divisie. Heb tot nu toe alle wedstrijden gewonnen, dus we kunnen nog wel een paar divisies omhoog. Als je het leuk vindt doe dan mee op www.wordfeud.aasmul.net. Verder speel ik ook met vrienden en familie. Het vaakst heb ik gepeeld met mijn schoonmoeder, zo’n 1043 potjes, waarvan we er ieder 518 gewonnen hebben en zeven gelijkgespeeld. Dat gaat mooi gelijk op en we zijn dan ook goed aan elkaar gewaagd en gelukkig niet alleen in het spel.

Ate Vegter, 23 december 2015

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s