1424 De open-tuinenroute Monnickendam

Als je vanuit Lyon via de route du soleil richting Parijs rijdt, dan naar Brussel (verkiezingen!) en na Amsterdam gewoon doorrijdt, kom je vanzelf op de open-tuinenroute in Monnickendam. Ik zou het niet doen eerlijk gezegd, want het was gisteren, maar goed, dan heb je een idee.

Wij hebben het lopend gedaan, dat kan makkelijk en het kan eigenlijk niet anders, want de hele oude stad stond vol met borden Zone Fietsers Afstappen. Die werden er al vroeg neergezet toen ik nog net op de fiets naar de sportschool kon.

We hebben heel wat mooie tuinen gezien. En het zijn niet alleen de tuinen, het is ook cultureel, dus je hoort ook Braziliaanse muziek en ziet ook beelden, schilderijen en foto’s van de lokale artiesterij. Iedereen die wat maakt wil natuurlijk dat haar of zijn werk gezien wordt en hier kan dat.

Er was bijvoorbeeld de ruime, rustgevende tuin, met een zeer goed verzorgde rondleiding, met heel deskundig commentaar, waarbij je op verzoek van de rondleider zelf kon aangeven of je het met of zonder geschiedenis vanaf 1700 wilde, een rondleiding die zoals dat hoort eindigde in de bar, waar je je even kon versnaperen.

Dan was er de tuin aan het water, met prachtige fototentoonstelling, die ik helaas alleen maar op afstand gezien heb, omdat ik werd afgeleid door Mac, de robot die het gras maaide in wellustige cirkels en die ook als vanzelf weer terugging naar zijn hok. En er was de tuin aan de vesting, die heel diep en breed was en waar ook de nodige kunst te bewonderen was, maar waar we ook binnenshuis het nodige te zien en te horen kregen, ook omdat Lief het huis nog als haar broekzak kende vanuit haar jongste kinderjaren.

Er waren natuurlijk de grote en kleine Engelse tuinen zal ik maar zeggen, met klassieke buxushagen en -haagjes, die wel heel blij mogen zijn dat de buxusrups ze nog niet gevonden heeft, want ik heb zelf de hele boel moeten uitgraven door dit monster wat zo eervol de naam draagt van wat hij eet en daar ook geen gras over laat groeien.

Behalve de tuinenroute was er ook de voorjaarsmarkt. Een daverend succes als ik het zeggen mag. Heel wat beter dan de oude Gouwzeemarkt, juist ook om dat veel van de originele authentieke middenstand gewoon meedeed. Mooie broeken voor Piep en lekkere kaas voor pap gescoord. Dat mag vaker.

Uiteindelijk moesten we echt even bijkomen bij de MacDonalds, waar Piep ook even wilde laten zien hoe prachtig haar mooie rode jurk bij de Volvo kleurde. Een stralend plaatje, dacht ik. Fijne dag!

Ate Vegter, 27 mei 2019

Wat zijn de namen van Tommy Wieringa?
www.atevegter.wordpress.com/224

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s