1430 Een mooie dag

Er zijn dagen die in al hun veelkleurigheid zo mooi zijn dat je ze wel zou willen bewaren. Het is maar goed dat de dingen die buiten de mogelijkheden vallen binnen de fantasie hun beslag kunnen krijgen. Ik begin de dag zoals altijd met een stukje. Het is een aangenaam straf ritueel aan het gloren van de dag. Voordat iedereen opstaat een stukje knallen. Pats!  De dag kan beginnen.

Daarna even lekker lopen op het Hemmeland, dat is nieuw. Ik ben er net weer mee begonnen, na anderhalf jaar dubben nu eindelijk weer de knoop doorgehakt en een frisse start gemaakt. Leuk om bevriende hondenbezitters in alle vroegte tegen te komen. Lekker om schoon doorgeblazen thuis te komen terwijl de dag nog niet helemaal wakker is.

Dan iets eten en op weg naar de begrafenis. Lief maakt op verzoek foto’s vandaag en is al wat eerder vertrokken. Mijn fiets staat bij de fietsenmaker, dus Piep en ik gaan lopen. Het is een mooie, warme dag aan het worden. Ik heb een zwart overhemd met korte mouwen aangetrokken, maar de kleur van de dag is wit. Zwart kruipt over de aarde en wit wijst naar de hemel. Iedereen weet waar we heen gaan.

Het is een dankdienst voor het leven, met veel woorden, teksten, liederen en opwekking, maar iedereen wil voor Neeltje wel wat langer in de kerk zitten. De zang van Jacky is ontroerend mooi en kwetsbaar. Na de dienst loop ik met ma naar huis om de auto op te halen. We parkeren bij ‘de graftuin’ en staan even later vlak bij het graf van pa. Het is mooi om de familie van Neeltje zo wit en zo hecht te zien. Daarna gaan we terug naar de kerk. Ik zei het al, het is in alles een mooie dag.

In de middag strekt de loomheid van deze eerste zomerse dag zich in alle lengte uit en tegen het einde van de middag gaan we met Jens en Tien en de kinderen naar Strandvier. Er is in Monnickendam in de zomer geen betere plek. Wat een geweldige aanwinst. De kinderen spelen in het water en de grote mensen spelen met de glazen tot er een breekt. Dan spreken we af dat we sushi gaan bestellen bij de Four Seasons. We filosoferen nog even of we dat eindeloos zouden kunnen herhalen, Strandvier en sushi, Strandvier en sushi etc. maar ik denk dat ik er na drie keer wel klaar mee zou zijn. Gelukkig hoeft het niet en kunnen we onbekommerd genieten van deze ene veelkleurige, mooie dag.

Ate Vegter, 2 juni 2019

radiodagen:
www.atevegter.wordpress.com/230

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s