1624 Vrije Radio Omroep Nederland

Wanneer ik thuiskom van een ballonnetje Hemmeland staat de radio nog aan. Dat is fijn, alhoewel ik ook erg van de stilte houd en vaak de radio uitzet zodra iedereen de deur uit is. Heerlijk. Mijn vader had dat ook. Moe weg, radio uit, rust.

Hij staat aan op Radio 192. Dat is een nieuwe zender die oude radiobanden van Veronica afspeelt uit de jaren zestig, inclusief de reclames uit die tijd: Lois, Lois, Lois, voor girls en boys. Voor nappa en suède naar Berdie, Berdie, De Vries en Lampie, Nieuwendijk 3 en 5 bij de Dam in Amsterdam, Nur Die nylons, Dulco bh’s en stepinns, Dulco maakt uw figuur jong! Golden American, Pall Mall Export, het meest gevraagd en ga zo maar door. Als je ouder bent dan 50 dan vind je dat misschien ook leuk, want ze draaien nog muziek van de Bee Gees en de Cats, Rob Hoeke en Elvis Presley, Johnny Rivers, Tony Christie, Abba, Adamo, Bryan Ferry, Rocco Granata, Julio Iglesias en al die andere lijken uit de oertijd. Lekkere muziek, zo’n nummer als Marian van de Cats, een groep die ik vroeger verafschuwde, maar nu wel kan waarderen, net als de nog ergere Buffoons. Als je die niet kent moet je dat maar zo houden.

Door het virus aangestoken zit ik nu wel opeens op de site van Radio Veronica (Vrije Radio Omroep Nederland VRON) en een of andere jingle top 100 met leuke herkenningsmelodieën uit die tijd: Men vraagt en wij draaien, de Top 40 en de Tipparade, maar ook Moeders wil is wet met Mia Smelt (de eerste katholieke lesbienne op de radio), de Ochtendgymnastiek van Ab Goubitz met aan de vleugel Arie Snoek en de Groenteman: Tja-tja-tja, tja wat zullen we eten? Tja-tja-tja, wie kan dat weten? Wie is de man die mij dat zeggen kan? De groenteman! Onthou het goed! Onthou het goed! ’t Is de groente die ’t ‘m doet! En dan luisterden we ook nog naar de waterhoogten. Grave beneden de Sluis – plus 2, Rheinfelden etc.

Hoe kan het dat ik al die programma’s ken die door de week rond tien uur werden uitgezonden? Ik zie nog zo mijn moeder voor de spiegel staan terwijl ze haar haar opsteekt met behulp van een knot en een speld en een donkere lok zorgvuldig over de bult op haar voorhoofd legt, terwijl ze luistert naar Moeders wil is wet. En ik zit ondertussen gewoon op school. Wat is dat toch? Joost mag het weten.

Ate Vegter, 12 december 2019

Joost mag het weten:

https://www.youtube.com/watch?v=S-7lloS2J_A

 

Radio Veronica zoals het was:
https://www.192radio.nl/192radio/

Na twaalf uur rijden eindelijk weer thuis:
www.atevegter.wordpress.com/424

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s