1806 Aukje Holtrop – Henriëtte van Eyk, vrouw tussen vier mannen

Ik ben maar weer eens een boek gaan lezen. Ik lees niet zo vaak biografieën, de laatste was de Amerikaanse Prinses van Annejet van der Zijl geloof ik. Aukje Holtrop heeft een boeiende biografie geschreven over Henriëtte van Eyk, een populaire schrijfster in de jaren vijftig, zestig en misschien zeventig.

Een van haar eerste boeken heb ik al jaren in de kast staan: Meneer Carlos op Avontuur. Ze schreef het in 1940 als haar laatste (kinder)boek voor de oorlog. Het gaat over Sinterklaas die te oud geworden is en een opvolger zoekt: Sinterklaas gevraagd, leeftijd tussen zeventig en tachtig jaar; goed kunnende klimmen en paardrijden. Zonder baard ONNODIG zich aan te melden. Persoonlijke sollicitaties bij Oude Sinterklaas, Villa Carlos, Sinaasappelstraat 2, Madrid. Omdat niemand zich in Spanje aanmeldt, gaat hij in de zomer naar Nederland om daar een opvolger te zoeken. Je begrijpt dat dat de nodige consternatie geeft.

Ik kijk dat boek elke paar jaar even in om te kijken of het nog bestaat en nu was het opeens weg. Weg! Dat kan natuurlijk niet en ik heb het onmiddellijk opnieuw besteld. In dat proces kwam ik de kersverse biografie van Aukje tegen. Het is een heerlijk geschreven boek over ik dacht een bekende Nederlandse schrijfster, maar toen ik het laatst aan iemand liet zien, ik zal geen namen noemen, zei ze, Henriëtte van Eyk, wie is dat? Ik zeg, ja, dan zou je eigenlijk dit boek moeten lezen, dan weet je het meeste wel, maar ik heb het nog niet uit.

De ondertitel Vrouw tussen vier mannen is een knipoog naar de autobiografische roman van Simon Vestdijk Kind tussen vier vrouwen en Vestdijk is dan ook een van de vier mannen. De andere drie zijn haar vader, haar broer Bert en de man waar ze mee trouwde, Jean Lenglet. Met Vestdijk heeft ze na haar huwelijk een jarenlange relatie, maar ze wonen tot haar grote verdriet nooit samen. Wel schrijven ze veel brieven en beoordelen ze ook elkaars werk, ook al ligt dat qua stijl ernstig uit elkaar. Maar Vestdijk kan wel hele stukken van haar boek schrijven en daar vervolgens een klinkende recensie aan wijden.

Zoals het een goede biografie betaamd gaat het boek veel meer over haar leven en de omstandigheden die haar leven bepalen, dan over haar werk als schrijfster. Dat leven is zeker niet gemakkelijk en ook het schrijven gaat niet vanzelf, maar ze is op een gegeven moment toch een gevierd en veel gevraagd auteur, als is ze wel altijd jaloers op die leukerdsdie het allemaal zo gemakkelijk af lijkt te gaan zoals Henry Knap, Simon Carmiggelt, Annie M.G. Schmidt en Harriët Freezer. Maar zoals je weet is bijna geen enkel leven zomaar alleen maar leuk en gemakkelijk en ze kan gelukkig ook heel erg genieten van het geluk en het succes dat haar wel in ruime mate ten deel valt. Een heel vlot en leesbaar geschreven boek.

 

Ate Vegter, 10 juni 2020

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s