1984 Uit het leven van een Hond

Ik kan niet alles vertellen, maar soms help je iemand met iets wat voor de ander lastig is en voor jezelf gemakkelijk. Zo gaat dat. En soms krijg je dan onverwacht, en het is ook niet nodig maar wel heel leuk, iets van de ander terug. Kleine geschenken onderhouden de vriendschap. Ik (her-)schrijf nog wel eens een tekstje hier en daar en nu kreeg ik een paar weken geleden daarvoor een boek terug van een collega van Lief. Heel lief.

Uit het leven van een Hond van Sander Kollaard is een leuk boek. Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen. Het is prettig om te lezen, het maakt je nieuwsgierig hoe het verdergaat en Sander speelt op een virtuoze manier, nou ja, op een hele verrassende manier met de taal. Het verhaal gaat, dat begrijp je, natuurlijk meer over de baas van de hond dan over de hond zelf, alhoewel die ook een grote en dramatische rol speelt, maar het gaat toch vooral over Henk.

En het gaat dan over de Henkerigheid van Henk. Ik zal niet te veel verklappen, maar om te schrijven over de Henkerigheid van Henk, dat vind ik wel een briljante vondst. Je kunt je er gelijk van alles bij voorstellen en – dat bewijst dat het goed is – het idee is uitbreidbaar naar andere namen. De Aterigheid van Ate en de Brammerigheid van Bram, vul maar namen in van mensen die je kent en je hebt gelijk een beeld. Toch? Dat dacht ik.

Sander Kollaard heeft met dit boek de Libris Literatuur Prijs 2020 gewonnen en het is altijd leuk om het beste boek van het jaar te lezen (grapje). Geniet ervan als je het tegenkomt en anders haal je het maar bij de Nimo. Je krijgt er geen spijt van. Is een mooi boek over de liefde.

Ate Vegter, 29 november 2020

Op bezoek bij mijn zusje:
www.atevegter.wordpress.com/2018/3/26/984

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s