2015 Samen Vieren

Het is eerste kerstdag en Flappie is net op tijd uit zijn hok ontsnapt en wij willen er ook even tussenuit. We hebben afgesproken bij Baukje en Kitty, die nog één andere gast hebben, Francien, dus dat kan net. We hebben allemaal niet al te lang geleden een negatieve uitslag gekregen dus het wordt tijd voor wat positieve lading.

Over lading gesproken, eergisteren strandde ik nog met een lege accu voor de deur van de slijter, er zijn ergere plekken, maar Jean kwam al snel aangewaaid met de startkabels en de twee Volvo’s hebben inmiddels een nauwe band, want de vorige keer heb ik hem opgeladen en ook nu was het in een oogwenk gefikst.

Op eerste kerstdag wil je geen startproblemen en zo’n ritje is ook goed voor het gemiddelde verbruik. We nemen nog van alles mee, o.a. genoeg wijn met en zonder alcohol een klein gourmetstel en de chocoladefontein. Het plan is eerst maar eens te gaan drinken en daarna samen aan te zitten aan het kerstdiner. Twee keer aan, want je mag nergens aanzitten zei Toon Hermans ooit, waar is de tijd gebleven?

Het is gezellig en ik vraag Francien hoe het is om zo oud te zijn en ze zegt dat ze het wel een beetje voelt maar verder nog alles doet en dat zijn natuurlijk de ware klimmers. Mijn moeder, die 92 is geworden, voelde zich tot ver in de tachtig ook niet oud. Dat gaf ze pas op het laatst schoorvoetend toe: Ja, nu voel ik me toch wel wat ouder. Dat vond ik wel grappig.

Het was een gezellige maaltijd en een feestelijk besluit met de chocoladefontein waarbij wij onze marshmallows, frambozen en aardbeien in de warme, druipende, traag vallende druppels hielden, dus we werden er noodgedwongen ook heel rustig van. Na de koffie reden we weer terug naar huis met om ons heen de Top 2000 die de tijd van de afgelopen jaren verklankte en ons hoofd vulde met talloze herinneringen terwijl we door het donkere duister naar huis zoefden.

In de prechristelijke Germaanse traditie was 25 december de eerste dag van het twaalfdaagse joelfeest, waarop gevierd werd dat de dagen weer langer werden. Constantijn de Grote koppelde dit Germaanse feest aan de geboorte van Jezus en bepaalde dat het kerstfeest voortaan altijd op 25 december moest worden gevierd. En zo hebben we dat ook dit jaar weer keurig gedaan.

Ate Vegter, 26 december 2020

Er speelt een bandje: Wie zou je willen zijn?
www.atevegter.wordpress.com/15

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s