2154 Gele kaart

Vrijdag kreeg ik van Facebook een gele kaart. Mijn account was al eens eerder geblokkeerd wegens obscene naaktfoto’s van een streaker op Wembley en de prachtige, iconische hoes van Blind Faith, dus je vraagt je wel eens af waar deze gasten met hun verstand zitten, want van zaken voor 2000 hebben ze nog nooit gehoord, maar goed, ik zal daar niet lullig over doen want je trekt als oudere sowieso aan het kortste eind en de jongeren krijgen het steeds meer voor het zeggen, zoals wij dat zelf ook dachten toen we zeventien waren, dus je kan het ze niet kwalijk nemen.

Nu ging het om een foto bij een stukje over zwarte piet, wat ik in 2015 geschreven had. Toen was die foto kennelijk nog geen probleem en ik heb in de loop der jaren in december steeds wel over de intocht geschreven, maar een foto waar zwarte piet op staat kan nu niet meer. Dat begrijp ik ook.

Misschien moet ik even uitleggen hoe die foto nu weer op Facebook komt. Jullie weten dat ik onderaan elke stukje een link plaats van een stukje van 2000 dagen geleden. De meesten hebben die oudere stukjes nog niet gelezen en zo heb je twee voor de prijs van een. Bijna niemand maakt er gebruik van, maar dat is weer een ander verhaal. Het kan wel. Vrijdag was dit stukje aan de beurt met die bewuste foto.

Facebook motiveert de gele kaart als volgt: ‘Je bericht is in strijd met onze richtlijnen voor de community inzake haatdragend taalgebruik. Niemand anders kan je bericht zien. We hebben deze richtlijnen opgesteld om bepaalde groepen mensen te beschermen.’ Het is nog geen rode kaart (blokkering van je account) omdat iedereen wel eens een vergissing kan maken, zeggen ze. Die redenering klopt niet, want het was geen vergissing, ik heb het expres gedeeld om te kijken of hun algoritmes nog werken. Het is ook helder dat ze alleen naar de foto hebben gekeken en niet de tekst gelezen hebben, want die is niet haatdragend maar juist verzoenend, zoals jullie mij kennen.

Goed, mijn opzet is dus gelukt. Wees gewaarschuwd. Vandaag een onschuldige foto van een regenboog boven Ierland, hoewel de regenboog ook door verschillende partijen geclaimd wordt die elkaar het licht in de ogen niet altijd gunnen, maar het voert te ver om daar op zondag al te diep op in te gaan. Fijne dag!

Ate D. Vegter, 2 mei 2021

In memoriam: Tante Fie:
www.atevegter.wordpress.com/154

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s