2186 Stilte

De stilte laat zich nog het beste horen in de tuin. Iedereen is weg behalve de vogels. Ik hoor ze piepen, snieren, gillen, koeren, kraaien, hakkelen en traag tokken. Dat zijn de kippen van de buurman. Ik hoor nu ook in de verte een motor op de Bernhardlaan en in de lucht een vliegtuig, maar ik zie geen streep. Het geluid sterft uit maar ik hoor het langer dan ik dacht. Daar zijn de vogels weer. Nu tjilpen, tjittjatten en twitteren ze, kwetterend houden ze elkaar kwinkelerend op de hoogte van de locatie van onze poezen en de eventuele aanwezigheid van eten.

Daar is in de verte de speeltoren. Het is kwart over twaalf. Ik zie dat mijn horloge opgeladen moet worden. Dat noemt zich dan moderne techniek. Is na anderhalve dag al buiten adem. Ik hoor het ruisen van de bladeren en een deur die bij de buren opengaat en dicht – en nog een – dat is de deur van het schuurtje. Ik hoor hem niet dichtgaan. Nu meer verkeer op de Bernardlaan. Je hoort het normaal eigenlijk niet, alleen als je er op let. Een zwarte stationwagen komt de Niesenoortsburgwal oprijden, wat zal het zijn? Tweehonderd meter? Ik hoor niks. Een portier slaat dicht, een auto start. Het is een Volkswagen Tiguan op het Bloemendaal, net over het water. Hij steekt achteruit en rijdt weg. Het geluid verzacht (ebt weg).

Ik hoor het belletje van Lilly. Ze springt het hekje over en rent naar de kat van de buren. Ze blaast hard en gaat boven op een berg zand zitten. Ze zit graag hoog, tot ergernis van Tommy, die de pest in heeft wanneer hij vanuit de hoogte belaagd wordt.

Nu is het weer stil, maar je hoort nergens meer dan in de stilte: een auto, een eend, een vogel: prrrieiep, priep priep. En nog een: toediep, toediep, pieriejoeiep. De bomen ruisen zacht. Jammer dat ik in de verte geen sirene hoor. Zo is er altijd wat te klagen. Zwaluwen schieten over de tuin. Piejoeiep! Zijn het boerenzwaluwen of huisknakkers? Weer een vliegtuig. Ik hoor het wel maar ik zie het niet. Zo, dat is een fel snerpend knierpje! Knierp! De buurman is iets aan het schuren. Al klaar ook. De vleugelslag van een zwarte roek vlakbij. Waarom zou ik nog beter willen horen? Om half drie klinkt de eerste sirene.

Ate Vegter, 2 juni 2021

Maak je niet dik:
www.atevegter.wordpress.com/186

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s