2217 Felix Meritis

Ik moet gisteren sinds tijden weer eens in Amsterdam zijn. Op de Keizersgracht, waar ik in de jaren tachtig met veel plezier gewoond heb en waar het op zondag zo ongelofelijk stil kon zijn. Zo stil dat ik blij was als maandag de werkweek weer begonnen was.

We moeten bij het Shaffy-theater zijn, ik bedoel bij Felix Meritis, geluk door verdienste, zoals het nu alweer jaren heet. Ik kan mij nog herinneren dat het in 1969 Shaffy-theater ging heten en plaats bood aan de theatrale avant garde van die tijd en ik kan mij de alternatieve sfeer van die tijd nog goed herinneren (Baal, Neerlands Hoop, Hauser Orkater). Helaas ben ik er al die jaren maar een paar keer geweest. Wel zag je af en toe wat op de televisie, maar dat mag je niet meerekenen. Hier is de Shaffy Cantate opgenomen met Liesbeth List, hoor, daar beginnen ze in mijn hoofd al te zingen.

Ik weet de weg, maar heb het adres toch in de TomTom gezet, want de binnenstad van Amsterdam is een doolhof voor auto’s geworden, sinds Femke daar de scepter zwaait. Talloos zijn de afzettingen en blokkeringen, moest ik bij eerdere bezoekjes al tot mijn spijt ontdekken. We worden keurig achter het Centraal Station omgeleid en via de Haarlemmer Houttuinen komen we op bijna achterbakse wijze op de Keizersgracht. Ik parkeer vlak voor de deur. Lief stapt uit met haar vier bossen bloemen. Ze ziet er prachtig uit in haar ruisende rokken met het zwarte kantje topje, waar ik een uur geleden nog het merkje uitgeknipt heb – waarom een wit label in een zwart topje? Vanavond is de prijsuitreiking van de SO 2021 Awards. Ze is een beetje gespannen, maar heeft alles perfect in haar hoofd, weet ik.

Na de winst van Spanje en de eerste helft van België-Italië haal ik haar weer op. Ik wil eerst mijn eigen route rijden, maar geef me toch opnieuw over aan mijn gids. De prijzen zijn verdeeld en de stemming zit er goed in. En vandaag een mooi stuk in de weekendbijlage van het Financiële Dagblad.

Ate R. Vegter, 3 juli 2021

www.atevegter.wordpress.com

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s