2243 Franse les

Als ik een stukje schrijf is dat meestal in een half uurtje wel klaar. Ik laat het dan nog even liggen voor een laatste revisie en dan is het af. Voor de krant stuur ik het op en voor mijn website komt er nog een fotootje bij en een paar trefwoorden en ik piep het door naar Facebook, LinkedIn en Twitter. Meestal is dat ook zo gebeurd en ben ik de rest van de dag vrij. Vakantie doe ik niet aan. Ik schrijf sinds juni 2015 gewoon elke dag.

Hier, op het eiland Noirmoutier, voor de Franse kust ter hoogte van Nantes, is dat een heel andere histoire. De wifi moet je zoeken met kaarslicht en 4G is traag als dikke stroop. Onze kampeerbuurman Olaf, die ingenieur is, gebruikt vaak stiekem 3G omdat dat veel minder gebruikt wordt, maar zo ingenieus ben ik niet. Ik doe alles met geduld. De internetsnelheid is hier omgekeerd evenredig met de snelheid waarmee ze praten.

Dat is les 1. Laat je niet gek maken door die Fransen, doe rustig aan, je bent op vakantie. Leef langzaam. Ik versta wel wat Frans, maar niet als ze zo snel praten. Lentement, s’il vous plait.

Dat is les 2. Als ze je wat vragen en je begrijpt het niet, in een winkel bijvoorbeeld, dat zeg je gewoon oui monsieur of oui madame en dan zie je wel wat er van komt. Als het dan tegenvalt, glimlach je verontschuldigend, terwijl je je hoofd schudt. Dat begrijpt iedereen en anders kom je er nooit achter wat ze bedoelen en daar kan ik dagen mee rondlopen.

Les 3 is een belangrijke in het restaurant. Als je op de kaart iets niet begrijpt, kun je het rustig bestellen. Hou wel rekening met je voorkeur voor vis, vlees of iets anders, maar in Frankrijk is het bijna altijd lekker. Ook iets bekends is hier vaak lekkerder. En anders stuur het gewoon terug. Vinden ze meestal niet erg en soms heb je pech. Je kunt altijd nog overschakelen op Engels maar dan is voor mij de lol er al af.

Ate O. Vegter, 29 juli 2021

www.atevegter.wordpress.com/243

4 Comments

  1. Heel herkenbaar Ate, je ervaring in Frankrijk met Fransen. Ze zijn reuze beleefd en behulpzaam maar ga niet in discussie. dat is energie vretend. Wij wonen hier al bijna 20 jaar en laten veelover ons heenkomen maar niet over ons heen lopen. We wonen prachtig,leuk dorp…veel activiteiten en veel wandelaars en fietsers. Fijne Vakantie, groet vanuit St.Nazaire de Ladarez…Hérault

    Geliked door 1 persoon

  2. Heel, heel lang geleden, ik schat eind jaren 70, zaten we in een leuk Frans stadje in een leuk klein restaurant met uitzicht op het plein. Het was mooi weer en van de menukaart snapten we niets. Alles stond in het Frans en dat bleek een soort vaktaal die wij niet beheersten.
    Mijn vriend en ik vonden ‘andouillette’ wel leuk klinken.
    Helaas hebben we dit, naar later bleek, typisch Franse eten laten staan. Als domme toeristen waren wij hierop niet voorbereid.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s