2285 Jean Paul Belmondo (1933-2021)

Een groot filmster uit de Franse cinema van de jaren 60 is overleden, 88 jaar is hij geworden. Zijn bekendste film is A bout de souffle uit 1960, onder regie van Jean-Luc Godard en geschreven door François Truffaut, Claude Chabrol en Godard. Meer spannende namen heb je niet nodig om terug te zijn in de bioscoop van de nouvelle vague, waarbij ik altijd moet denken aan vage, dromerige en romantische films, wat zeker in het geval van A bout de souffle klopt, maar wat toch niet meer betekent dan nieuwe golf, een term die ook door de new wave punk, Volkswagen en corona nieuw leven is ingeblazen, maar dat weet dan nog niemand.

Ik moet nog een andere naam noemen, die van zijn tegenspeelster, Jean Seberg, het meisje met de krant. Je hoort het haar nog zo roepen op straat: New York Herald Tribune. Ik ben onmiddellijk verliefd op haar. Hun liefde kan bijna niet romantischer: de omstandigheden zijn hachelijk, bijna niets wordt uitgesproken en hebben ze ooit echt van elkaar gehouden? Beiden hebben nooit meer een betere film gemaakt, dat is het drama van een wereldschokkend debuut, met mooie bijrollen overigens voor de Opel Kaptein, de Renault Dauphine en de Citroën 2cv.

Hij is de stoere man van de wereld, die er zijn hand niet voor omdraait om een auto te stelen of een politieagent om te leggen en zij is het meisje van de liefde dat hem met beide benen op de grond houdt. Ze kan hem uiteindelijk toch niet redden, zoals dat bij elke onmogelijke liefde gaat. Jean Seberg is al in 1973 overleden, onder verdachte omstandigheden. Ze werd vanwege haar connecties met de Black Panther in de gaten gehouden door de FBI. Jean Paul is met zijn 88 jaar wat ouder geworden, maar voor mij blijven ze altijd dat hartstochtelijke stel uit A bout de souffle, ook verfilmd als Breathless met Richard Gere en Valérie Kapriski. Mooi citaat: Between grief and nothing I choose grief (William Faulkner). En zo is het. Fijne dag!

Ate Vegter, 8 september 2021

Maandag pizzadag:
www.atevegter.wordpress.com/285

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s