2288 Leve de bezorger

Piep heeft haar eerste baantje te pakken. Ja, zo snel gaat het. Ze is nog maar net begonnen op de Triade in Edam of de volgende stap wordt al gezet. Ze heeft een krantenwijk. Ze gaat het Streekblad bezorgen, hier vlak in de buurt. Het is een uurtje werk en het levert een leuk zakcentje op. Mij lijkt het eerst niet zoveel, maar Piep is enthousiast, want haar weekgeld is in een klap verdubbeld, gaat nu verdubbelen moet ik zeggen, want ze moet nog beginnen, maar ze heeft er heel veel zin in.

Gisteravond heeft ze alle papieren in orde gemaakt, paspoort, bankpas, bezorgovereenkomst, want het gaat wel om echt geld, bezorgersapp, gebruikersnaam, wachtwoord etc. Het houdt niet op, maar het is dan ook een echte baan. Elke week het Streekblad bezorgen en zelf vervanging regelen wanneer je niet kunt, dat is een serieuze verantwoordelijkheid. Ze zegt dat ik haar wel kan vervangen, maar ik lees nog maar even voor uit de bezorgovereenkomst dat ze dat zelf moet regelen. Ze lacht, omdat ze weet dat ik haar altijd zal helpen. Lieve lezer, hou je bezorger in ere.

Wanneer ik zo jong ben als zij, heb ik ook een krantenwijk. Van krantenjongen tot miljonair lijkt mij een fijn traject. Ik bezorg de Rotterdammer. Een gezellige krant, staat er op de fietstas. Elke dag door weer en wind en op woensdag de stad in naar het gebouw van het Algemeen Dagblad aan de Schiedamse Vest om mijn gage op te halen. Daarna de stad in om platen en kleren te kopen. Wat kan ik me die woensdagmiddagen in de stad nog goed herinneren. Bij Dankers aan de Coolsingel op de koptelefoon luisteren naar The best of Cream en Let it bleed van de Rolling Stones en daarna een saucijzenbroodje halen bij Vroom & Dreesmann. Wat een tijd. Hoogtepunt in het bezorgersleven is vanzelfsprekend de decembermaand met de nieuwjaarswensen. Dan loop je pas echt binnen, ook al loop je buiten. Je voelt je dan al miljonair.

Ate Vegter, 11 september 2021

Baanveger, baanveger, kom met je bezem…
www.atevegter.wordpress.com/288

2 Comments

 1. Een mooi begin van een echte ‘loop-baan’, al zal het wellicht worden gefietst.
  En ja, het brengt mooie herinneringen in beeld, incl het groen van Chief Whip.

  Like

 2. Als oud-krantenbezorger kan ik alleen maar zeggen… hulde! Want het leven van de bezorger gaat door weer en wind. Lekkere zon en in de winter af en toe sneeuw.
  Ik weet nog dat ik zelf het Leidsch Dagblad bezorgde, ergens rond 1966. Mooie tijd, kranten ophalen in de ruimte naast de drukpersen. En soms moeten aanbellen bij mensen die nog niet hadden betaald, voor een herinnering. Overigens was het LD toen nog een avondkrant. Dat was iets makkelijker dan de ochtendkrant.
  Veel succes als invalbezorger 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s