2411 Gesloopt

Het is een dag als alle andere en ze slepen zich achter elkaar aan als vierdaagse lopers op de derde dag. Geen dood en geen gladiolen. Wij wandelen niet vier dagen, maar gewoon elke dag. Gisteren was een spannende dag want toen was ik de afstandsbediening van het kacheltje van de werkkamer kwijt en dat wil je niet midden in de winter. Ik heb overal gezocht en ik vond het zoals altijd op de laatste plaats. Het lag in de onderste rechter la van mijn bureau in een map met oude documenten. Ik had daarin iets opgezocht over de Petraschool en toen is die kleine afstandsbediening op de terugweg met Petra meegelopen.

Van de week kreeg ik een reactie op een eerder stukje over diezelfde Petraschool van een zekere Peter die daar ook op school had gezeten en die vertelde dat ze afgelopen juni de school gesloopt hebben in verband met woningbouw. Dat vond ik wel schokkend. Hij vroeg zich af of ik nog samen met hem op school gezeten had, maar ik zat er vanaf het begin in 1961 tot 1965 en hij begon in 1965 dus onze wegen hebben elkaar slechts geschampt.

Ik herinner me nog wel die eerste dag dat de school openging. Wij zaten tot die tijd in een vergelijkbaar schoolgebouw op de Donkersingel, ook een school in een H-vorm, en behalve dat het die dag wemelde van de verhuizers werden wij ook geacht te helpen en zo liepen we de hele dag heen en weer met planten en ander klein ongerief.

Ik nam met pijn in het hart afscheid van de zelfbediening van Blok aan de Asserweg en oriënteerde mij nu op de detailhandel aan de Teldersweg. Je had daar een doe-het-zelfzaak van Dirksen, waar wij nooit kwamen want wij gingen altijd naar Jurgens op de Uitweg, dan een winkel met Luxaflex jaloezieën en dan de klerenwinkel van Scheenjes, waar ik met mijn moeder wel een paar keer geweest ben. Het was een soort kleine C&A, maar dan dichtbij. Dan kreeg je in de Moltzerstraat de Renault-garage, waar mijn vader met zijn Dauphine heen ging. Hij werd dan netjes thuis gebracht en opgehaald wanneer de auto klaar was. Later toen we een Eend hadden ging hij naar Den Ouden in de stad.

Dan nog een bakker en een groenteboer, maar mijn favoriet werd de winkel van C. Jamin of sjamin zoals wij toen allemaal zeiden, met dubbeldik ijs, duimdrop, trekdrop, veterdrop, Engels drop, polkabrokken, zwart op wit en zoute griotten. Daar kwam ik dagelijks, met een speldje van Adamo op mijn trui, want daar was ik fan van. Dat is nu allemaal voorbij.

Ate Vegter, 12 januari 2022

4 Comments

 1. Dag Ate,

  Nog even reageren hoor want er komen enorm veel herinneringen bovendrijven.
  Het door jou aangehaalde schoolgebouw moet de (latere?) St. Stephanus school zijn geweest, deze staat nog steeds op de hoek Donkersingel – Asserweg. Een katholieke school, die hun dependance op de Van Enkevoirtlaan later met de Petraschool deelde (1967-1969). Achter deze dependance was een varkensboer gevestigd (weet ik nog vanwege de enorme stank die zelfs tot in het houten schoolgebouw doordrong. De garage in de Moltzerstraat was in ieder geval vanaf 1967 ook een Den Ouden vestiging. De luxaflex zaak ken ik ook. De naam van deze zaak was ‘De Priester’, later ‘Hage’ in mijn beleving zat deze op de hoek Teldersweg-Moltzerstraat. Op de andere hoek zat drogisterij ‘Rooster’. En ja, de 2 grijzende eigenaressen van Jamin, de schoonzussen Letterman en Rijkaard, waar een doorzichtige draaiende kast het door jou aangehaalde snoepgoed (oh, die toverballen!) bevatte. Naast Jamin zat de zelfbedieningszaak van de ‘Melgrin’ (later A&O) De koffie die mijn moeder er kocht werd ter plekke gemalen. In mijn gedachten wandel ik nog gewoon rond in deze buurt, maar zoals je zegt:
  Dat is nu allemaal voorbij.

  Groeten,

  Peter van Diest

  Like

  1. O wat leuk! Ja de priester en haga weet ik ook nog. En ik heb zelf ook op die dependance aan de Van Enckevoirtlaan gezeten. Met meneer van ‘t Hof die aan elke hand een paar vingers miste en toch heel goed orgel speelde. Later kwamen er seniorenwoningen, waar mijn moeder van 1987 tot 2009 gewoond heeft.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s