2512 De Kleiweg Rotterdam

Ik heb vanmorgen geen inspiratie om een stukje te schrijven. Ik heb er nog twee op voorraad, dus er is ook geen directe noodzaak, maar meestal schrijf ik dan toch wel iets om zelf wakker te worden. Ik plaats het stukje dat al klaar is en ga naar boven om te douchen en te kleden. Even later zie ik een berichtje. Een reactie op een stukje van maart 2018 over de Kleiweg in Rotterdam, over Stoute, Stichter en Slagerij Broman. Zij die mijn verleden delen, weten het nog wel.

Ik krijg een berichtje van Susan Broman:
‘Grappig de herinnering is niet zo verkeerd. De naam van de slagerijen was idd Bromans Slagerijen Later zijn er nog enkele winkels overgebleven die de naam Slagerij Broman kregen.’

Ik kan bijna niet in woorden uitdrukken hoe leuk ik dit vind, maar ik doe het toch. Het is heel erg leuk om na vier jaar een reactie te krijgen op een herinnering van zestig jaar geleden. De tijd klapt op zo’n moment dubbel van plezier. En ik klap mee, ook voor Susan, die niet alleen mijn stukje leest, vermoedelijk gezocht op Broman, maar ook die de moeite neemt om te reageren. Zou ze zelf nog in de winkel hebben gestaan? Is ze inmiddels een oude oma met allemaal herinneringen, of is het een kleindochter van slager Broman hemzelf? Je weet het niet.

Ik stuur haar een berichtje om haar te bedanken en vraag of ze nog een foto van de slagerij uit die tijd heeft. Zelf heb ik ook al even gezocht maar ik kom niet verder dan De Gruyter op de hoek van de Kleiweg en de Uitweg. Ook een interessante foto, met de knipperbollen, die ik mij nog goed herinner, de winkel van Jurgens en het Shellstation in aanbouw, waaraan ik nog hele goede herinneringen heb, vooral aan pompbediende/fotograaf Manus Dubbeld.

Allemaal uit het archief van de actieve Bewonersorganisatie Kleiwegkwartier, die al jaren een leuke buurtkrant maakt met regelmatig foto’s uit het verre verleden, waar ik ook vandaan kom, en waar ze dan vragen over stellen. Voor je het weet ben je uren verder met vroeger en dat wordt alleen maar erger, want er komt elke dag meer vroeger bij, dat begrijpt iedereen.

Ate B. K. Vegter, 19 april 2022

linkje voor de liefhebber:
https://bokrotterdam.nl/wp-content/uploads/2020/04/Buurtkrant-Bewonersorganisatie-Kleiwegkwartier-201906-november-december-2019.pdf

www.bokrotterdam.nl

Advertentie

3 Comments

  1. Je had het over stoute de kruidenier op de kleiweg daar kan ik veel over vertellen ik woonde ernaast ik ben een van de zoons van van Dam de kapper op de kleiweg4 het is erg leuk om je verhalen te lezen.
    Groetjes Michel van Dam

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s