2593 Chemotherapie

Gisteren is de kapper geweest. Ze heeft alleen de puntjes gedaan, voor het volume. Mijn haar is langer dan ooit. Het is veel langer dan toen ik in mijn jonge jaren voor het eerst mijn haar liet groeien omdat je anders niet goed kon luisteren naar de muziek van de Rolling Stones en Led Zeppelin. In de jaren daarna wordt mijn haar weer korter. Soms wel ietsje langer maar nooit echt lang zoals nu. Wel heb ik twee keer in mijn leven mijn hoofd kaalgeschoren, maar dat bevalt niet. Ik zie eruit als een crimineel, precies zoals ik me van binnen voel.

Nu laat ik mijn haar groeien in verband met de komende chemotherapie. Een paar jaar geleden was de hormoonbehandeling uitgewerkt. Vervolgens zou ik chemotherapie krijgen en daarna mogelijk radiotherapie. Zodra ik het woord chemo hoor staan mijn haren recht overeind. Dat betekent dat ik na een paar behandelingen kaal kan worden, toch? Ze kunnen er niet veel over zeggen. Het is mogelijk, maar het kan ook meevallen, ja ja. Vanaf dat moment heb ik het zekere voor het onzekere genomen en heb ik mijn haar laten groeien. Als het dan uitvalt moet het ook een beetje de moeite waard zijn en bovendien wilde ik ooit nog een keer mijn haar laten groeien als protest tegen alle schijnheilige onzin in de wereld.

Maar de behandeling loopt anders. In plaats van de chemo lijkt het beter om eerst de radiotherapie te doen en zo zit ik nu dus bij de vijfde van zes radium behandelingen. Maar van radium valt je haar niet uit en het valt nu inmiddels op mijn schouders. Ik doe een staartje of een knotje of ik laat het helemaal los hangen, waardoor ik net een verwilderde oude hippie ben, precies zoals ik me van binnen voel. Na de radio kijken we het eerst even aan voordat we eventueel met de chemo beginnen. Het lijkt er dus op dat mijn haar nog heel wat langer zal worden. Ondertussen wijzen de scans uit dat de radium goed helpt. Zal ik die chemo eigenlijk wel doen?

Ate C. Vegter, 8 juli 2022

Advertentie

2 Comments

  1. Fijn Ate, dat eerst radium goed werkt!
    En je haar, het is maar haar hè, alhoewel we vroeger van alles hoorden als het onze oren raakte.
    Sterkte metje behandeling en je beslissingen. ♥️

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s