2642 Een oude makker

Gisteren komt er een oude dienstmakker op bezoek. Laten we hem Hans noemen, want zo heet hij. Hij belt om tien over tien of ik hem kan ophalen vanaf De Tol in Noord. Hij is net met de pont aangekomen. Ik sjees in de Volvo naar Noord en pik hem op. Hij is geen spat veranderd en begint gelijk gezellig te keuvelen. Zoals het vroeg klikte, zo klikt het nu nog steeds.

Vroeger is in dit geval 47 jaar geleden. We hebben allebei onze PA afgerond en komen in september 1975 op voor ons nummer. Eerst in Ossendrecht en daarna in Middelburg, waar we bij het Opleidingscentrum Militaire Administratie (OCMA) de opleiding tot administrateur volgen, onder de bezielende leiding van kapitein Bruijns. We doen hetzelfde als de jongens, maar dan op papier, een grap die ik nog vaak zal maken. We leren alles over rekesten, vervoersbewijzen en wedde-betalingen. Er is ook een Milva afdeling, wat het militaire leven zeer aangenaam maakt.

Omdat ik lid ben van de gereformeerde kerk vrijgemaakt ga ik elke donderdag op bezoek bij de familie Scheele in Bergen op Zoom. Ik ga vaak samen met Hans, die kerkeloos is, maar wel oog heeft voor vrouwelijk schoon en de familie Scheele heeft twee mooie dochters, iets jonger dan wij.

Afijn, dat zijn allemaal herinneringen die zomaar bovenkomen. Ondertussen zitten wij alweer in de tuin aan de koffie. We praten over ons werk en over onze kinderen en zo glijdt de tijd uit onze handen. We gaan lunchen bij de Koperen Vis en daarna maken we een gezellige wandeling rond de haven, waarbij Hans grote belangstelling toont voor de dagtochtboten. Ik zie hem nog wel eens een tochtje maken over het Markermeer. Vandaag is het daar te heet voor. Het is eigenlijk te heet voor alles. We lopen nog even langs Gebrs. De Boer voor een pondje paling, maar die zijn dicht. Wel is Hans zwaar onder de indruk van de scheepswerf van Hakvoort en ik vertel over de spectaculaire tewaterlatingen. Dan is het weer tijd en breng ik hem terug naar de pont in Noord waar het allemaal begon. Een mooie dag, toch?

Ate Vegter, 26 augustus 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s