2748 Sint Santa

Dinsdag gingen we naar de uittocht van Sint Nicolaas. Monnickendam is een van de weinige steden waar we behalve een intocht ook een serieus afscheid van de goedheiligman organiseren. We nodigen hem met zijn hele gevolg uit in de Grote Kerk, mevrouw Anna houdt een speech, de Sint zegt nog een paar vriendelijke woorden en dan zingen we nog één keer het hele Sinterklaasrepertoire. We lopen onder de vrolijke begeleiding van Olympia con Brio in het donker met allemaal lichtjes van de Grote Kerk naar de kleine haven. Daar gaan ze aan boord. We zwaaien ze uit en dan lopen we naar de Middendam, waar de grote kerstboom staat. Nu zingen we allemaal kerstliedjes, want dat is de beste manier om in de stemming te komen, ook al is het nog vroeg. Ook dit jaar is het weer een mooi ritueel afscheid en welkom ineen.

Inmiddels heb ik al wel de kerstboom van de zolder gehaald. We hebben sinds een paar jaar een echte kunstkerstboom, van de Noppes. Het is een mooie boom, maar ik mis wel de dennengeur, of is het sparrengeur? We hebben vorig jaar de zolder laten isoleren en ik zie nu pas goed hoe leeg en opgeruimd hij is. Zal ik toch niet een echte boom kopen?

Het optuigen doen we samen, juist ook omdat kerst zo’n feest is van samen doen en nog even ietsje vriendelijker zijn dan je het hele jaar geweest bent, want normaal doe je natuurlijk gewoon normaal. We hebben een hele krat met kerstspullen, maar kopen er ook elk jaar weer wat bij. Piep heeft op haar kamer de kerstboom al een tijdje staan. Ik vind dat niks als Sinterklaas nog niet weg is, maar je moet ook ruimte geven aan nieuwe ideeën. Persoonlijk vraag ik me wel af wanneer in de geschiedenis Sinterklaas en de kerstman uit elkaar zijn gaan lopen, want oorspronkelijk was het vanzelfsprekend één oerfiguur, hoog in de lucht, met een witte baard, een rode mantel en achterlijk veel cadeautjes.

Ate Vegter, 8 december 2022

Advertentie

2 Comments

  1. Vanwege milieu-overwegingen heeft de gemeente Leiden besloten om geen grote kerstboom meer te plaatsen. We zijn nu dus een kerstboomloze stad geworden. Dat vind ik wel een beetje droefenis.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s